Wiele badań epidemiologicznych
potwierdza, że odpowiednia podaż wapnia w diecie zapobiega występowaniu
otyłości !
W raporcie NHANES III
(National Health and Nutrition Examination Study III) wykazano, że w przypadku
spożycia wapnia z dietą zgodnie z zalecanym dziennym spożyciem ryzyko
występowania otyłości jest o 85 % niższe. W przypadku 1000 mg różnicy w podaży
wapnia z dietą po 4 latach występowała 8 kilogramowa różnica w masie ciała
kobiet w porównaniu do grupy kontrolnej, u której spożycie wapnia było na
niskim poziomie. W badaniu Zemel i wsp. przeprowadzonym na 32 kobietach,
dowiedziono, że straty tkanki tłuszczowej były największe u tych kobiet, które
były na diecie niskokalorycznej dodatkowo suplementowanej preparatami
mlecznymi, niżeli u tych, które były wyłącznie na diecie niskokalorycznej. Badania
te jasno wskazują, że prawidłowa dieta
odchudzająca nie może być pozbawiona mleka i jego przetworów.
Do najlepszych źródeł tego
składnika zalicza się:
Źródło: Raport Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka, 2007
Zalecane dzienne spożycie wapnia
dla osoby dorosłej to 1000 mg.
Zatem jeśli chcemy wyglądać zgrabnie oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia osteoporozy, nie zapominajmy o codziennym spożywaniu mleka i jego przetworów.
1000 mg wapnia to 4 szklanki mleka !
Piśmiennictwo:
- Zemel M, Shi H, Greer B, DiRienzo D, Zemel PC. Regulation of adiposity by dietary
calcium. FASEB J 2000; 14: 1132-8. - Heaney R. Normalizing calcium intake: projected population effects for body weight.
J Nutr 2003; 133: 268S-70S - Heaney R, Davies KM, Barger-Lux MJ. Calcium and weight: clinical studies. J Am Coll
Nutr 2002; 21: 152S-5S
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń