„Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek ten Twoją żywnością"

Hipokrates

niedziela, 26 sierpnia 2012

Czy długość i jakość snu mogą mieć wpływ na masę ciała ?


Ostatni tydzień, który spędziłam w większej mierze w pracy nasunął mi pomysł na artykuł. Czy zastanawialiście się kiedyś jak sen może wpływać na naszą masę ciała ? Czy jego nadmiar powoduje np. na przyrost masy ciała, a niedobór spadek ? A może jest na odwrót ? 

Prawdą jest, że każdy z Nas potrzebuje się wyspać. Kiedy jesteśmy wyspani czujemy się pobudzeni, świeżsi oraz gotowi na podbój świata (przynajmniej ja ;) ). Niewyspani, jesteśmy zmęczeni, rozdrażnieni i senni.  Natomiast przewlekłe niewyspanie może powodować senność w ciągu dnia, która sprzyja popełnianiu błędów oraz występowaniu wypadków, mniej lub bardziej poważnych. 

 
 


Według National Sleep Foundation (NSF), dorośli powinni  przeznaczać  od siedmiu do dziewięciu godzin na sen każdej nocy. Jednak przeciętny dorosły Amerykanin czy Polak śpi zaledwie sześć godzin i 30 minut na dobę w tygodniu. 

Badania prowadzone na całym świecie pokazuję, że długość oraz jakość snu odgrywa ważną rolę w kontroli wagi oraz w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zaburzeń metabolicznych, takich jak otyłość, cukrzyca czy insulinooporność. Liczne badania sugerują, że brak snu może promować ekspresję genów predysponujących do otyłości, inne natomiast, że zarówno niedostateczna ilość snu (mniej niż 6 godzin) jak i nadmierna ilość snu (więcej niż 10 godzin) wpływają na przyrost, masy ciała. Nie poznano jednak dokładnego mechanizmu, który odpowiada za powyższą zależność. Przypuszcza się, że może być on związany z regulacją hormonalną greliny, zwanej hormonem głodu. Potwierdzono natomiast, że niewystarczająca długość snu wpływa na upośledzenie tolerancji glukozy i zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy. 

Co więcej, niewystarczająca długości  snu oraz nienajlepsza jego jakość: 

• utrudnia proces zapamiętywania, uczenia się i koncentracji,
• wyzwala wydzielanie adrenaliny, kortyzolu i innych hormonów stresu, co prowadzi do zwiększonego ryzyka chorób układu krążenia
• zaburza uwalnianie hormonów wzrostu wpływających na rozwój masy mięśniowej, naprawy tkanek, dojrzewania, i płodności
• zmniejsza odporności na zakażenie przez obniżenie produkcji cytokin
• wpływa na poziom glukozy we krwi i metabolizm insuliny, zwiększając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę,  
• zmienia proporcje produkcji hormonów: leptyny i greliny, prowadząc do zwiększenia apetytu, a tym samym przyrostu masy ciała. 

Proponuję  zatem przywiązywać większą wagę do długości oraz jakości snu, chociaż wiem sama po sobie, że czasami jest to ciężkie w realizacji:)


 

Piśmiennictwo:

1. How much sleep do we really need? National Sleep Foundation website. http://www.sleepfoundation.org/article/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need. Accessed April 17, 2012.
2. 2020 topics & objectives: sleep health. HealthyPeople.gov website. http://www.healthypeople.gov/2020/topicsobjectives2020/overview.aspx?topicid=38. Updated May 1, 2012. Accessed March 27, 2012.
3. Sleep and sleep disorders: data and statistics. Centers for Disease Control and Prevention website. http://www.cdc.gov/sleep/data_statistics.htm. Updated March 1, 2012. Accessed March 28, 2012.
4. Morselli LL, Guyon A, Spiegel K. Sleep and metabolic function. Pflügers Arch. 2012;463(1):139-160.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz