„Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek ten Twoją żywnością"

Hipokrates

niedziela, 12 sierpnia 2012

Skuteczna dieta odchudzająca - jak naprawdę powinna wyglądać ?

W ostatnim czasie dużo mówi się o dietach odchudzających, a kolejne firmy prześcigają się w tworzeniu suplementów diety, które jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki sprawią, że po łyknięciu pigułki będziemy szczupli i atrakcyjny. Cudownie gdyby tak było, jednak nie wierzmy w bajki, takie rzeczy nie istnieją. Suplementy mogą jedynie wspomagać odchudzanie, ale żaden z nich nie sprawi, że schudniemy nie wkładając dodatkowego wysiłku. Każdy z Was musi zdać sobie sprawę, że jedyną drogą do skutecznej utraty masy ciała jest zmiana nawyków żywieniowych i/lub zastosowanie indywidualnie opracowanej przez dietetyka diety niskoenergetycznej. Taka dieta jest tworzona w oparciu o potrzeby organizmu tj. zapotrzebowania na składniki odżywcze w zależności od wieku, płci, współistniejących chorób, wykonywanego zawodu itp. Pozostałe diety odchudzające, o których dużo się mówi w internecie czy prasie są skuteczne tylko na czas ich stosowania. W chwili, gdy uznajemy, że Nasz wygląd jest zadowalający, porzucamy dietę i wracamy do starych nawyków żywieniowych. Efekt ? - JOJO ! A przecież nie o to Nam chodziło. W prawidłowo ułożonej diecie niskoeneregtycznej nie powinniśmy głodować. Chodzi o to by jeść odpowiednie produkty i chudnąć. 







Przyjmuje się, że osoby otyłe lub z nadwagą, będące na diecie niskoenergetycznej, nie powinny tracić więcej niż 1 kg masy ciała w ciągu tygodnia. Zbyt szybka i gwałtowna utrata masy może źle wpływać na samopoczucie, a sprzyjająca temu dieta często jest odczuwana jako nadmierne i zbyt wielkie wyrzeczenie.Większość osób osiągających zbyt duże spadki masy ciała na skutek stosowania diety o drastycznie obniżonej wartości energetycznej w krótkim czasie wykazuje tendencję do ponownego tycia. Moim zdaniem najważniejszym czynnikiem odchudzania jest motywacja i chęć zmiany nawyków żywieniowych. Jeśli tego nie czujemy,  nie pragniemy to prędzej czy później odpuścimy i cały wysiłek pójdzie na marne. Jedzenie jest nam potrzebne do życia tak samo jak tlen, jednak w dużych ilościach potrafi być trucizną i przyczynić się pośrednio lub bezpośrednio do rozwoju wielu zagrażających życiu chorób, a nawet śmierci. Musicie sobie zdać z tego sprawę. Na pewno dobrze znacie to powiedzenie, że wszystko jest dla ludzi, jednak w odpowiednich ilościach - tak samo jest z jedzeniem. Masę ciała możemy kontrolować poprzez stosowanie zasad racjonalnego żywienia, zachęcam do przeczytania mojego artykułu poświęconego temu tematowi. 

Poniżej przedstawiam zasady diety niskoeneregtycznej, które połączone z zasadami racjonalnego żywienia i wysiłkiem fizycznym dadzą Wam to czego pragnie prawdopodobnie każdy człowiek na świecie - szczupłego wyglądu i zdrowia :)

Jak sama nazwa diety wskazuje, powinna być ona ubogoenergetyczna tj. o obniżonej kaloryczności. Bilans energetyczne (energia dostarczana do organizmy vs. energia zużywana przez organizm) powinien być ujemny. W diecie niskoenergetycznej ograniczana jest przede wszystkim zawartość tłuszczu dodanego tj. masło, margaryna, olej oraz zawartego w produktach spożywczych tj. tłuste mięsa, głęboko smażone produkty, eliminuje się także produkty będące źródłem węglowodanów, głównie cukrów prostych i sacharozy tj. chleb pszenny, słodycze, biały ryż, pszenny makaron itp. W uzyskaniu obniżonej wartości energetycznej pomocne jest stosowanie odpowiednich technik kulinarnych przy przyrządzaniu posiłków i potraw. W celu zmniejszenia zawartości tłuszczu zaleca się m.in. gotowanie lub smażenie na parze, grillowanie, pieczenie w folii, stosowanie naczyń do gotowania bez udziału tłuszczu. Powyższa dieta pomimo ograniczeń, powinna zawierać odpowiednią ilość białka, składników mineralnych i witamin, tak by nie wywoływała niekorzystnych niedoborów żywieniowych. Należy pamiętać o spożywaniu przynajmniej 2 l wody dziennie. 

Zalecenia ogólne w diecie ubogoenergetycznej:

  • Jedz 4-5 posiłków dziennie
  • Przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 3-4 h
  • Ostatni posiłek spożywaj najpóźniej 3 h przed snem
  • Posiłki powinny być niewielkie objętościowo
  • Wypijaj minimum 2 litry wody w ciągu dnia – pij jednorazowo niepełną szklankę
  • Unikaj napojów słodzonych, gazowanych
  • Jeśli masz ochotę na sok owocowy to wybieraj te niedosładzane- wypijaj sok w proporcji 50: 50 z wodą na szklankę
  • Produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste, razowe lub z mąki mieszanej
  • Unikaj białego: pieczywa, ryżu, makaronu
  • Zrezygnuj ze słodyczy, dodatku cukru do napojów  
  • Mięso wybieraj chude, bez widocznego tłuszczu: indyk, kurczak, wołowina lub chude partie wieprzowiny
  • Pamiętaj o spożyciu ryb, przynajmniej 2 razy w tygodniu
  • Spożywaj 5 porcji warzyw i owoców dziennie (z czego więcej warzyw niż owoców)
  • Spożywaj produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu (mleko, twaróg, jogurt, kefir, maślanka)
  • Wybieraj margarynę zamiast masła
     
  • Stosuj takie techniki kulinarne jak : gotowanie, pieczenie, gotowanie na parze, grillowanie, smażenie na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu
  • Do sałatek, zup, sosów zamiast śmietany czy majonezu dodawaj jogurt naturalny, unikaj sosów na bazie majonezu i śmietany  
  • Gdy czujesz nagły głód  chwyć po zdrową przekąskę tj. jabłko,pomidor, marchewkę, jogurt, kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa

     Przykładowy dzień z diety ubogoenergetycznej 1200 kcal

     Proszę pamiętajcie o zdrowym podejściu do odchudzania, nie stosujcie głodówek czy innych wycieńczających organizm diet. Zmieńcie nawyki na zdrowsze, a waga zacznie spadać :)
    POWODZENIA :) 
      
    Piśmiennictwo: www.izz.waw.pl
·

1 komentarz:

  1. PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
    Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

    WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
    Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

    A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
    Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny zdecydowanie, też nam to potwierdzi.

    KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
    Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

    W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
    Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

    ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.

    OdpowiedzUsuń