Moją kolejną propozycją kulinarną jest bardzo łatwa w przygotowaniu sałatka Caprese, pochodząca z regionu Kampania w południowych Włoszech.
W oryginalnym przepisie składniki stanowią: pokrojone w plastry pomidory przełożone serem mozzarella doprawione świeżą bazylią, zmielony pieprzem i solą. Ja ten przepis trochę urozmaiciłam, mianowicie dodałam zielone oraz czarne oliwki, które są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika, minerałów i co ważniejsze przeciwutleniaczy takich jak witamina A i E (nieocenione w walce z wolnymi rodnikami). Wykazano, że regularne spożywanie oliwek usprawnia pracę układu trawiennego oraz wątroby.
Składniki:
duży pomidor - 170 gram / 26 kcal
mozzarella typu light o zawart. tł. 8,5 % - kulka 120 gram / 196 gram
zielone oliwki - 7,5 g (3 sztuki) - 9 kcal
czarne oliwki 7,5 g (4 sztuki)- 9 kcal
oliwa z oliwek - 5 g (łyżeczka) - 41 kcal
świeża bazylia - kilka liści
czosnek - posiekane pół ząbka czosnku
odrobina soli i pieprzu do smaku :)
Razem : 281 kcal
Taka sałatka jest doskonałym pomysłem na drugie śniadanie lub kolację dla dbających o linię :) Głodomorom polecam kromkę pełnoziarnistego pieczywa z odrobiną oliwy .... mniam
Wykonanie: J.Sarnowska; L.Antosiak |
Inna, równie smaczna jak i nie smaczniejsza propozycja podania:
Wartość energetyczna: 177 kcal / 1 kromka
Wybór pozostawiam Wam
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz