Cukrzyca
typu 2 zwana również cukrzycą insulinoniezależną jest chorobą metaboliczną,
która występuje na całym świecie, wśród ludzi wszystkich ras. Dotyczy ok. 85 %
- 95 % ogółu pacjentów z cukrzycą. Etiologia choroby jest złożona. Cukrzyca
typu 2 może wynikać z czynników genetycznych bądź środowiskowych takich jak:
nieodpowiedni styl życia, w tym nieprawidłowe odżywianie, mała aktywność fizyczna
czy stosowanie używek. Uznawana jest za jedną z najniebezpieczniejszych chorób
cywilizacyjnych, na co wpływa fakt, że rozwija się w zastraszającym tempie oraz
dane mówiące o tym, że każdego roku zapada na nią około 7 milionów ludzi,
natomiast 3,8 milionów osób umiera na skutek jej powikłań. Choroba rozpoznawana
i leczona jest zaledwie u 75 % chorych. Pozostałe osoby, żyją w nieświadomości
do momenty ujawnienia się zagrażających ich życiu powikłań.
Według
PTD (Polskiego Towarzystwo Diabetologiczne) cukrzycę rozpoznaje się, gdy stężenie
cukru we krwi na czczo wynosi > 126 mg/dl, wartość glikemii przygodnej
(próbka pobrana jest o dowolnej porze dnia, niezależnie od czasu ostatniego
posiłku) lub glikemii oznaczonej w 120 minucie testu tolerancji glukozy (OGTT)
wynosi ≥ 200 mg/dl i zaobserwowano
przynajmniej jeden z objawów hiperglikemii takich jak: wielomocz, wzmożone
pragnienie czy osłabienie. Objawy cukrzycy typu 1 charakteryzują się nagłym
wystąpieniem w odróżnieniu od cukrzycy typu 2, w której jak już wcześniej
wspomniany chory może przez długi czas nie odczuwać dolegliwości mimo
istniejącego już procesu chorobowego. Często przypadkowe badanie stężenia cukru
we krwi wskazuje lekarzowi oraz choremu na istniejące poważne zagrożenie
zdrowia. Do głównych objawów cukrzycy typu 2, wynikających z hiperglikemii i
niezdolności ciała do wykorzystania glukozy zalicza się:
- osłabienie;
- wielomocz;
- nieznacznie wzmożone pragnienie;
- wzmożone łaknienie
- niewyraźne widzenie;
- mrowienie, drętwienie rąk i stóp;
- stany zapalne narządów moczowo-płciowych
- zmiany ropne na skórze, wolno gojące się siniaki.
Z powodu
braku insuliny lub jej niewystarczającej ilości, glukoza obecna we krwi nie
może przedostać się do tkanek w odpowiednim stopniu, w którym mogłaby być
zużyta. W związku z tym organizm zaczyna „głodować”, pomimo dostarczania odpowiedniej
ilości pożywienia. Z tego powodu pacjent zaczyna odczuwać między innymi
zmęczenie, senność czy zwiększone poczucie głodu. W celu odżywiania organizm
zaczyna zużywać duże ilości tłuszczów, w wyniku których rozpadu powstają ciała
ketonowe, początkowo występujące we krwi (ketoza), a następnie w moczu
(ketonuria). Oddech chorego może przybrać zapach acetonu.
Leczenie
cukrzycy przyczyniło się do wydłużenia okresu przeżycia osób chorych na tę
chorobę. Zmienił się również obraz kliniczny cukrzycy, na skutek ujawnienia się
powikłań w obwodowym układzie nerwowym, układzie sercowo-naczyniowym i innych
narządach. Późne powikłania cukrzycy powodują, że zwiększa się umieralność
chorych na skutek tej jednostki chorobowej. Zwiększa się również zapadalność na
choroby serca i chorobę naczyniową mózgu, częściej występuje ślepota, zaś
zgorzel stopy i amputacja występuje 20-krotnie częściej w porównaniu z
populacją ogólną. Trwająca
przez dłuższy czas cukrzyca, w tym leczona z niewielką intensywnością
przyczynia się do powstania zmian zwyrodnieniowych, zarówno w małych naczyniach
(naczynia włosowate, tętniczki i żyłki o średnicy mniejszej od 100 μm), jak i w
średnich oraz dużych tętnicach. W pierwszym przypadku mowa o mikroangiopatii,
w której wyróżnia się:
- retinopatię,
- nefropatię,
- tłuszczakowate obumierania skóry.
Drugi
przypadek dotyczy makroangiopatii, gdzie występują takie schodzenia jak:
- zwężenie tętnic szyjnych,
- niedokrwienna choroba serca - zawał mięśnia serowego,
- tętniak aorty,
- niedokrwienna choroba mózgu-zawał mózgu,
- niedokrwienna stopa cukrzycowa
Otyłość
jest uważana za jeden z najsilniejszych czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu
2. Potwierdza to częstość występowania tej choroby u osób otyłych, gdzie
cukrzyca występuje dwukrotnie częściej niżeli u osób z prawidłową masą ciała.
Częstość występowania schorzenia jest jeszcze większa wśród otyłych osób, w
których rodzinie są przypadki cukrzycy typu 2. Diabetogenny rozwój otyłości
jest ewolucyjnym i powolnym procesem2. Badania wskazują na otyłość centralną
jako czynnik poprzedzający rozwój insulinooporności, która to ma niewątpliwie
największy wpływ na rozwój cukrzycy w otyłości31. Insulinooporność prowadzi do
hipersekrecji insuliny i następowego szybszego wyczerpania rezerw
wydzielniczych komórek β. Wraz ze wzrostem masy ciała i jednoczesnym wzrostem
oporności na insulinę dochodzi do wzrostu wydzielania insuliny. Sytuacja ta
stanowi obciążenie dla wewnątrzwydzielniczej funkcji trzustki.
Leczenie
cukrzycy typu 2 opiera się na działaniu o charakterze wielokierunkowym, w tym
głównie na kontroli gospodarki węglowodanowej i leczeniu zaburzeń, które
towarzyszą cukrzycy, takich jak nadciśnienie tętnicze, dyslipidemia i
zwiększona masa ciała. W procesie leczenia cukrzycy typu 2 często niezbędne
jest zastosowanie kilku, a niekiedy wszystkich poniżej wskazanych metod
jednocześnie:
- leczenia dietetycznego;
- leczenia przy zastosowaniu aktywności fizycznej;
- leczenia farmakologicznego:
- doustnymi lekami hipoglikemizującymi,
- insuliną;
- edukacji terapeutycznej.
W
patogenezie cukrzycy typu drugiego ogromną rolę odgrywa styl życia, a w tym
nieprawidłowe żywienie oraz niewystarczająca aktywność fizyczna. Są to
czynniki, które można zmodyfikować. Zapobieganie cukrzycy typu 2 jest wobec
tego możliwe. Leczenie dietetyczne jest ważnym elementem leczenia cukrzycy typu
2. Pozwala na osiągnięcie wyrównania metabolicznego. Prawidłowe zalecenia
żywieniowe powinny uwzględniać indywidualne potrzeby chorego tj.
zapotrzebowanie energetyczne zależne od wieku, płci oraz rodzaju wykonywanej
pracy, jak również niezbędne modyfikacje w zależności od towarzyszących
schorzeń2. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne określiło główne cele leczenia
dietetycznego chorych na cukrzycę, zalicza się do nich utrzymanie:
- bliskiemu normy stężenia glukozy w surowicy krwi w celu zmniejszenia ryzyka powikłań;
- optymalnego poziomu stężenia lipidów oraz lipoprotein w surowicy, zmniejszającego ryzyko makroangiopatii;
- unikanie węglowodanów prostych;
- częste spożywanie posiłków w ciągu dnia;
- stosowanie diety „zdrowego człowiek”, charakteryzującą się dużym spożyciem warzyw oraz niskim spożyciem tłuszczów nasyconych. Dieta chorujących na cukrzycę nie może odbiegać od podstawowych zaleceń zdrowego żywienia.
W cukrzycy
typu 2 ważna jest zarówno dobra kontrola metaboliczna choroby jak i redukcja
bądź utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zatem, poza wyżej wskazanymi
podstawowymi zaleceniami, duże znaczenie ma kaloryczność diety, która powinna
pozwolić choremu na systematyczną, powolną utratę masy ciała. W tym celu należy
zastosować ujemny bilans kaloryczny w wartości 500 - 1000 kcal/ dobę, co
umożliwi stopniowe zmniejszenie masy ciała do ok. 1 kg/ tydzień.
Spożycie
węglowodanów
Węglowodany
powinny stanowić 40 – 50% wartości energetycznej diety. Zaleca się przede
wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym (< 50 IG), pochodzące z pełnego
ziarna zbóż, warzyw, owoców i mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Spożycie
węglowodanów prostych należy ograniczyć do minimum, aż do ostatecznego
wykluczenia ich z diety. Substancje słodzące (np. aspartam, sacharyna,
acesulfam K), potocznie nazywane słodzikami, mogą być spożywane przez chorych
na cukrzycę. Dzienną dawkę spożycia należy odnieść do zalecanych dawek spożycia
podanych przez producenta na opakowaniu słodzika. Spożycie błonnika pokarmowego
powinno oscylować w przedziale 20 – 35g/ dobę.
Spożycie
tłuszczów
U osób
chorych na cukrzycę spożycie tłuszczów powinno odpowiadać 30-35% wartości
energetycznej dostarczanej w dobowej diecie. Ze względu na częste występowanie
wśród tej grupy chorych schorzeń sercowo – naczyniowych, istotne jest
ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych poniżej 10% wartości
energetycznej diety, a u chorych mających podwyższone stężenie cholesterolu
frakcji LDL (> 100 mg/dl) poniżej 7 %. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (źródła:
olej rzepakowy, oliwa z oliwek, margaryny miękkie) powinny stanowić 10- 15%
wartości energetycznej diety, a wielonienasycone kwasy tłuszczowe (główne
źródła: ryby, margaryny, oleje roślinne ) – 6 - 10 % wartości energetycznej, w
tym kwasy tłuszczowe omega – 6 powinny stanowić 5 - 8%, a kwasy tłuszczowe
omega – 3: 1 – 2 % energii. Osoby chore na cukrzycę powinny kontrolować
zawartość cholesterolu w diecie, która nie powinna przekraczać 300 mg/dobę, a
wśród chorych ze stężeniem frakcji LDL >100 mg/dl ilość cholesterolu
pokarmowego nie powinna przekraczać 200 mg/ dobę. Dieta osób chorych na
cukrzycę powinna charakteryzować się ograniczoną zawartością izomerów kwasów
tłuszczowych.
Spożycie
białka
W
całodziennej racji pokarmowej osób z cukrzycą udział białka powinien stanowić
15 – 20%, z czego stosunek białka zwierzęcego do białka roślinnego powinien przyjmować
wartość 1:1. Dieta nisko - węglowodanowa, a zarazem wysokobiałkowa ułatwia
wyrównanie metaboliczne cukrzycy oraz utratę masy ciała.
Witaminy i
składniki mineralne
Prawidłowe
żywienie pozwala na pokrycie zapotrzebowania na witaminy oraz składniki
mineralne. Ich głównym źródłem powinny być naturalne źródła pokarmowe. Wyjątek
stanowią kobiety planujące ciąże oraz ciężarne, którym zaleca się suplementację
kwasem foliowym. Zaleca się również suplementację wapnia w profilaktyce
osteoporozy. U chorych, u których nie stwierdza się niedoborów dodatkowa
suplementację jest niewskazana.
Spożycie
alkoholu
Chory na
cukrzycę powinien zostać poinformowany, o tym że alkohol powoduje zahamowanie
uwalniania glukozy z wątroby, a co za tym idzie, jego spożycie (głównie bez
przekąski) może sprzyjać niedocukrzeniu. Dopuszczalne jest spożycie alkoholu w
ilości nie większej niż 30 g/ dobę przez mężczyzn oraz 20 g/ dobę przez
kobiety. Nie zaleca się spożycia alkoholu przez pacjentów z
hipertriglicerydemią, dyslipidemią, neuropatią oraz chorych z rozpoznanym
zapaleniem trzustki w wywiadzie.
Spożycie
soli kuchennej
Spożycie
soli kuchennej przez osoby chore z prawidłowym ciśnieniem tętniczym powinno
mieścić się w przedziale 5000 – 6000 mg/dobę, a przez osoby z umiarkowanym
nadciśnieniem tętniczym nie powinno przekraczać 4800 mg/dobę. Pacjenci z
nadciśnieniem tętniczym oraz nefropatią powinni ograniczyć spożycie soli
kuchennej do 4000 mg/dobę.
Stosowanie
wymienników węglowodanowych
Wymiennik
węglowodanowy (WW) jest jednostką pozwalającą scharakteryzować skład produktu
żywnościowego, która ułatwia obliczenie zawartości węglowodanów (w tym głównie
skrobi) w produktach spożywczych. Jeden wymiennik węglowodanowy oznacza ilość
konkretnego produktu żywnościowego, w której zawartych jest 10 g węglowodanów
przyswajalnych. Wymienniki węglowodanowe pozwalają na urozmaicenie diety,
poprzez wprowadzanie rozmaitych produktów przy równoczesnym utrzymaniu na
stałym, pożądanym poziomie zawartości węglowodanów w posiłkach. Pacjent
powinien otrzymać informację dotyczącą liczby wymienników węglowodanowych,
którą może spożyć w ciągu doby i danego posiłku. Chory sam wybiera produkty
wchodzące w skład poszczególnych posiłków. Np. śniadanie, które ma zawierać 3
WW może składać się z płatków owsianych (20 g = 1 WW) na mleku (250 g = 1 WW)
oraz średniego jabłka (1 WW), czy też zupełnie innych produktów w innych
kombinacjach.
Dieta
odgrywa dużą rolę we wszystkich postaciach cukrzycy. Powinna być stosowana w
celu zapewnienia odpowiedniego, fizjologicznego odżywienia chorego, przy
możliwie jak najdokładniejszym dostosowaniu wartości energetycznej pożywienia
oraz składu posiłków do indywidualnych potrzeb chorego.
Leczenie
wysiłkiem fizycznym
W
przypadku, gdy stężenie cukru we krwi u osób z rozpoznaną cukrzycą typu 2 nie jest
na tyle wysokie by konieczne było podanie leków doustnych lub insuliny, zaleca
się leczenie niefarmakologiczne. Obejmuje ono zastosowanie odpowiedniej diety
oraz aktywności fizycznej, która stanowi ważny element postępowania
niefarmakologicznego. Również w późniejszych okresach choroby,
charakteryzujących się wyższym stężeniem cukru we krwi oraz koniecznością
przyjmowania leków obniżających owo stężenie, wysiłek fizyczny stanowi bardzo
istotny element leczenia. Większa
aktywność fizyczna korzystnie wpływa na wzrost wrażliwości tkanek obwodowych na
insulinę, kontrolę glikemii oraz profil lipidowy. W cukrzycy typu 2, której
bardzo często towarzyszy nadwaga i otyłość, niezwykle cennym efektem aktywności
fizycznej jest zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie oraz
łatwiejsze utrzymanie należnej masy ciała. Badanie fińskie Finnish Diabetes
Prevention Study (FDPS) oraz badanie amerykańskie Diabetes Prevention Program
(DPP) wykazały, że w czasie trwającej około 3 lat obserwacji, intensywna zmiana
stylu życia, która obejmowała dietę oraz zwiększoną aktywność fizyczną,
spowodowała u otyłych osób z upośledzoną tolerancją glukozy zmniejszenie ryzyka
rozwoju cukrzycy aż o 58%. Korzyści te były związane przede wszystkim z utratą
masy ciała.
http://www.art-gallery.pl/pl,rysunki_satyryczne,informatyczne,85.html |
Piśmiennictwo:
- Polskie Towarzystwo Diabetologiczne. Zalecenia Kliniczne Dotyczące Postępowania u Chorych na Cukrzycę 2011. Diabetologia Praktyczna, Gdańsk, 2011
- Tatoń I., Czech A.: Diabetologia Tom I. Wydawnictwo PZWL. Warszawa 2001
- The American Diabetes Association. Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care Vol. 34, Suplement 1
- Janeczko D.: Czy rzeczywiście cukrzyca typu 2 ?Diabetologia Praktyczna 2006, Tom 7, 4, 248-257
- Frank. B.: Globalization of Diabetes. The role of diet, lifestyle, and genes, Diabetes Care 2011,34:1249-1257
- Nowakowski A.: Epidemiologia cukrzycy. Diabetologia Praktyczna 2002, tom 3, nr 4, 181-185
- Sieradzki J.: Otyłość a cukrzyca. Przewodnik lekarski 2000
- Kinalska I.: Otyłość a cukrzyca. Problemy terapeutyczne. Adres www.cukrzycaazdrowie
- Tuomilehto J., Lindstrom J., Eriksson J.G. i wsp.: Prevention of type 2 diabetes mellitus by changes in lifestyle among subjects with impaired glucose tolerance. N. Engl. J. Med. 2001; 344: 1343-1350
- Knowler W.C., Barrett-Connor E., Fowler S.E. i wsp.: Diabetes Prevention Program Research Group: Reduction in the incidence of type 2 diabetes with lifestyle intervention or metformin, N. Engl. J. Med., 2002; 346: 393-403
________________________________________________________
OdpowiedzUsuńPRZY CUKRZYCY WAŻNYM JEST, ABY DOSTOSOWAĆ ODŻYWIANIE DO TABEL Z TZW. NISKIMI WĘGLOWODANAMI:
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych toksyn, energetyczne węglowodany wyłącznie nie przekraczające po spożyciu dozwolonej granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.
CHORUJĄC NA CUKRZYCĘ POWINNIŚMY ZATEM, REALIZOWAĆ DIETĘ:
Wg tzw. NISKICH WĘGLOWODANÓW TJ. DO 26% WZROSTU, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki powodują we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki ww węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają jakości.
TABELE; DOZWOLONE ORAZ ZAKAZANE DOPEŁNIAJĄ WŁAŚCIWEJ IDENTYFIKACJI PRAWD PRZYRODNICZYCH:
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 dni ustabilizować poziom cukru we krwi i nie jest to trudne.
PAMIĘTAJMY, ŻE POZIOM CUKRU WE KRWI NIE PODNOSI ANI POWIETRZE, ANI WODA MINERALNA, LECZ ZJADANE WĘGLOWODANY:
Taki sposób odżywiania jest skuteczny i warto go zastosować od zaraz. Ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
WAŻNE.
GLUKOZA NATURALNA; TO RYŻ, WSZYSTKIE KASZE, OWOCE, WARZYWA:
Logika myślenia, postęp i spokój. Także wypowiadanie słów, które mają merytoryczną wartość. Wskazane są produkty zalecane i dozwolone wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. *****
GLUKOZA NIENATURALNA; TO MĄKA I CUKIER:
Irracjonalne zachowania, częsta zmiana nastroju, nerwowość. Również wypowiadanie słów, które nic nie znaczą.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.
________________________________________________________