W raporcie z 1982 roku pod tytułem „Dieta, żywienie i nowotwory”,
Amerykańska Akademia Nauk donosi, że żywność i żywienie w około 50 % przypadków
decyduje o powstaniu nowotworów u ludzi. Rola poszczególnych czynników żywieniowych w
związku z występowaniem raka piersi nie jest w pełni znana. W obecnych czasach
wielu naukowców prowadzi na świecie
badania mające na celu wskazanie
zależności między odżywianiem a ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi.
Różne składniki żywności mogą wpływać
na organizm zarówno w sposób pozytywny jak i negatywny. Niektóre z nich w
sposób pośredni przyczyniają się do
rozwoju nowotworów narządowych, inne zaś działają antykancerogennie
(poprzez udział w mechanizmach takich jak: naprawa uszkodzonego DNA, chemiczna bądź
enzymatyczna inaktywację substancji szkodliwych, aktywność antyoksydacyjną czy
oczyszczanie komórek z mutagenów).
Dieta w profilaktyce chorób
nowotworowych odgrywa zatem znaczącą rolę. By zmniejszyć ryzyko zmian
nowotworowych, w tym także raka piersi należałoby wprowadzić do codziennego sposobu
żywienia pewne zmiany. Najistotniejsze związane są z ilością tłuszczu, zawartości
antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego w pokarmach. Pozytywny efekt
profilaktyczny ma wzbogacanie posiłków o owoce i warzywa, które są cennym
źródłem wielu substancji odżywczych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Główną przyczyną zapoczątkowania karcynogenezy jest uszkodzenie DNA komórki,
spowodowane przez czynniki mutagenne np. wolne rodniki. Zmiana niewłaściwego
stylu życia na prawidłowy polegający na ograniczeniu tłuszczu w diecie,
zaprzestanie palenia papierosów, umiarkowanie w piciu alkoholu, unikanie dużej
ilości soli oraz żywności wędzonej może w znacznej mierze zmniejszyć ryzyko
zachorowania na nowotwory.
Otyłość
Wpływ otyłości
na ryzyko wystąpienia raka piersi związany jest w dużym stopniu z menopauzą wśród kobiet. Przed wystąpieniem
menopauzy, otyłe kobiety są mniej narażone za zachorowanie na raka piersi niż
kobiety o prawidłowej masie ciała. Jednak po menopauzie, ryzyko wśród otyłych
kobiet jest już 1,5 razy większe. Zarówno zwiększone ryzyko wystąpienia raka piersi
jak i zgony z tej przyczyny związane są ze zwiększoną produkcją estrogenów wśród
otyłych kobiet. Przed menopauzą jajniki są głównym źródłem estrogenów, a
po menopauzie, kiedy jajniki przestają produkować hormony, tkanka tłuszczowa
staje się najważniejszym źródłem estrogenów. Poziom estrogenów u kobiet otyłych
po menopauzie jest od 50 do 100 % wyższy
niż wśród szczupłych kobiet. Wrażliwe na estrogen tkanki są bardziej stymulowane wśród otyłych kobiet, co prowadzi
do szybszego wzrostu między innymi nowotworu piersi. Innym czynnikiem związanym
z większą śmiertelnością wśród otyłych kobiet jest trudniejsze wykrycie
raka, co przyczynia się do tego, że nowotwór jest zwykle wykrywany w
późniejszym stadium.
Spożycie
tłuszczów
Wysokie stężenie
estrogenów w organizmie kobiety związane jest ze zwiększonym ryzykiem
zachorowania na nowotwór piersi zarówno przed jak i po menopauzie. Nadmierna
konsumpcja tłuszczów, głównie poprzez zwiększenie całodniowej podaży energii w
diecie, wpływa na zwiększony poziom estrogenów, w tym głównie estradiolu.
Występują w
większości olejów roślinnych i margaryn. Mimo, iż tłuszcze omega-6 należą do Wielonienasyconych
Kwasów Tłuszczowych niezbędnych w procesie prawidłowego wzrostu organizmu, ich
większej konsumpcji towarzyszy wzrost zachorowań na raka piersi. Stwierdzono,
że zbyt duża zawartość kwasów omega-6 w żywności stymuluje przyrost komórek tłuszczowych,
powstawanie ognisk zapalnych i sprzyja krzepnięciu krwi, przyczyniając się do
większej proliferacji komórek rakowych.
Kwasy tłuszczowe
omega-3 występują w mięsie tłustych ryb lub w suplementach diety zawierających
oczyszczony rybi tran. Dieta bogata w kwasy omega-3 hamuje karcynogenezę między
innymi poprzez hamowanie ekspresji onkogenów. Według naukowców najlepszą metodą
zapobiegania nowotworowi piersi jest codzienne spożywanie kwasów tłuszczowych
omega-3, które skuteczniej niż inne produkty hamują niekorzystne działanie
estrogenów.
We współczesnej
diecie przeważają tłuszcze omega-6. Ma to istotne znaczenie w patogenezie
nowotworów, w tym także raka piersi. Stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w
zachodniej diecie wynosi 15:1,a powinien wynosić 4:1. Prawidłowa proporcja
kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest istotna ze względu na zachowanie w
organizmie równowagi pomiędzy procesami antyoksydacyjnymi i prooksydacyjnymi.
Przewaga w diecie kwasów z rodziny omega-6 może powodować nasilenie procesów
oksydacyjnych wraz z powstaniem nadmiernej ilości wolnych rodników. Kwasy
wielonienasycone z rodziny omega-3 wykazują działanie antyoksydacyjne w
przemianach metabolicznych kwasów omega-6.
3.Nasycone kwasy
tłuszczowe
Tłuszcze
nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia
zwierzęcego. W organizmie człowieka zwiększają stężenie lipoproteiny LDL,
której główną funkcją jest transport cholesterolu z wątroby do tkanek
obwodowych, co sprzyjaj rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.
Amerykańscy naukowcy postanowili zbadać wpływ spożycia czerwonego mięsa, które
jest bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, na ryzyko występowania nowotworów
piersi wśród kobiet przed menopauzą (26-46 lat). Powstanie nowotworu piersi
było ściśle związane ze zwiększonym spożyciem czerwonego mięsa. Przy dziennym
spożyciu około 1,5 porcji ryzyko względne zachorowania na nowotwór piersi było
najwyższe (1,9-2). Naukowcy przypuszczają, że zwiększone ryzyko zachorowania na
nowotwór piersi wiąże się ze zwiększoną zawartością cholesterolu w organizmie kobiet.
Błonnik
pokarmowy
W badaniach
przeprowadzonych zarówno na zwierzętach jak i na ludziach zauważono, że błonnik
pokarmowy, głównie w postaci rozpuszczalnej (występuje np. w płatkach
owsianych), zmniejsza stężenie estrogenów we krwi aż o 36 %, co daje
54-procentowe zmniejszenie ryzyka nowotworu piersi u kobiet w wieku
przedmenopauzalnym. Dzieje się tak, ponieważ błonnik tworzy nośniki estrogenów
i zatrzymuje je w jelitach, przez co nie wracają one z powrotem do krwioobiegu.
Badania te nie znalazły potwierdzenia wśród kobiet po menopauzie. Niemniej
jednak badacze są zgodni, że błonnik pokarmowy może odgrywać dużą rolę w
prewencji raka piersi wśród kobiet w wieku przedmenopauzalnym.
Spożycie warzyw
i owoców
Związki
chemiczne zawarte w większości warzyw i owoców (tj. niektóre witaminy i minerały)
potrafią oddziaływać na cykl komórkowy, który reguluje działanie i wzrost
wszystkich żywych istot. Odpowiednia regulacja tego cyklu jest niezmiernie
ważna dla prawidłowego rozwoju oraz zachowania zdrowia w przypadku wielu organizmów
komórkowych. W chwili, gdy cykl komórkowy nie działa należycie, mogą pojawić
się nowotwory oraz inne choroby zwyrodnieniowe. Związki zawarte w owocach i warzywach
zapewniają poprawne zakończenie cyklu, którego celem jest powstanie dwóch
komórek potomnych.
Do ważniejszych mechanizmów w działania związków chemicznych zawartych w owocach i warzywach zalicza się do nich między innymi:
- działanie przeciwutleniające;
- zwiększenie aktywności ochronnych enzymów detoksykujących;
- wzmocnienie funkcji układu immunologicznego;
- konkurowanie z naturalnie produkowanym estrogenem.
W badaniu
kliniczno-kontrolnym przeprowadzonym przez Hirose K i wsp. wśród 36 944
japońskich kobiet, w tym 1886 z rakiem piersi, zaobserwowano mniejsze ryzyko
wystąpienia tej choroby wśród 455 kobiet
przed menopauzą, które spożywały warzywa 5 razy w tygodniu lub częściej. Ryzyko
w tej grupie kobiet było niższe o 30 % w porównaniu z kobietami, które
spożywały warzywa 2 razy w tygodniu lub rzadziej.
Soja
Należąca do
roślin strączkowych soja zawiera składniki, które obniżają poziom estrogenów.
Przypuszcza się, że jej składniki mogą mieć także bezpośredni wpływ na wzrost
komórek nowotworowych. Mowa tu o izoflawonach sojowych takich jak: genisteina, daidzeina
i glyciteina, których działanie jest podobne do przeciwestrogenowego leku,
Tamoxifenu. Lek ten stosowany jest w leczeniu raka sutka dla spowolnienia
przebiegu i rozprzestrzeniania się choroby. Stosowany także w grupie
kobiet wysokiego ryzyka, zmniejsza częstotliwość wystąpienia raka piersi
o połowę. Izoflawon genisteina jest cząsteczką, która swoją budową
przypomina estrogeny. Dzięki temu podobieństwu z łatwością zajmuje miejsce
silniejszych estrogenów chemicznych oraz naturalnych w receptorach tkanki
piersiowej. Do innych właściwości przeciwrakowych soi należy tworzenie
cząsteczek nośnych, które wiążą estrogeny z pożywienia. Spożywanie znacznej ilości soi zmniejsza gęstość tkanki
piersiowej, dzięki czemu radiolog przeprowadzający mammografię, nie ma
problemów z wczesnym rozpoznaniem zmian nowotworowych.
Herbata posiada
nowo odkryte działania przeciwnowotworowe. Właściwości te wykazuje zarówno zielona herbata, czarna
oraz herbata ulung. Produkowane są one powszechnie na całym świecie z gatunku Camelia
sinensis. Inne równie popularne herbaty „smakowe” czy „ziołowe”, mogą nie posiadać
takich właściwości jak prawdziwa herbata. Ochronne właściwości herbaty związane
są z zawartymi w niej polifenolami zwanymi katechinami. Szczególne rolę odgrywa
galusan epikatechina, inaczej EGCG, będąca jednym z najsilniej działających
związków spożywczych przeciwdziałających tworzeniu nowych naczyń krwionośnych,
zasilających komórki nowotworowe. EGCG znajduje się w większych ilościach w
herbacie, która nie została poddana procesowi fermentacji, koniecznemu do wytworzenia
czarnej herbaty. Stąd też, jej największą zawartością cechuje się zielona
herbata, która nie została poddana temu procesowi.
Badania
eksperymentalne i epidemiologiczne potwierdzają, że spożywanie alkoholu
zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Wzrasta ono wraz z ilością
wypijanego alkoholu, jednak nie oszacowano tak zwanej bezpiecznej dawki
alkoholu, która nie miałaby wpływu na zdrowie. W badaniach wykazano także, że
spożycie jednego drinka dziennie ( około 10 g czystego etanolu ) powoduje wzrost ryzyka
raka piersi o 7 - 11 %. W Wielkiej Brytanii spożycie alkoholu powoduje około 2000
zachorowań na nowotwór piersi każdego roku. Alkohol i
estrogeny są metabolizowane w wątrobie. Długotrwałe wystawianie wrażliwych
komórek wątrobowych kobiet na działanie alkoholu powoduje ich niszczenie,
obniżając tym samym przetwarzanie estrogenów. W efekcie dochodzi do wzrostu
poziomu estrogenów we krwi, zwiększającego ryzyko zachorowania na raka piersi.
Aktywność fizyczna
Według
Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem od 25 do 30 % przypadków raka piersi
jest ściśle związanych z brakiem aktywności fizycznej i nadmierną masą ciała.
Ryzyko rozwoju choroby jest wyższe wśród otyłych kobiet o około 60 %. W kanadyjskich
badaniach stwierdzono natomiast, że duża aktywność fizyczna pomiędzy 11 a 24 rokiem życia może
wpłynąć na istotną redukcję ryzyka zachorowania na raka piersi. Nowotwór ten
częściej dotyka kobiety rzadziej uprawiające sport (40 % przypadków). Instytut
Onkologii w Warszawie przeprowadził badanie wśród kobiet chorych na raka, pochodzących z
dużego miasta i ze wsi. Stwierdzono, że nowotwór piersi dwukrotnie częściej
dotyka mieszkanki dużego miasta, które są mniej aktywne fizycznie w
przeciwieństwie do kobiet mieszkających na wsi. Poza tym aktywność fizyczna
pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zapobiegając rozwojowi nadwagi i
otyłości, które wpływają na zwiększenie ryzyka wystąpienia raka piersi.
Podsumowanie
Styl życia może w istotny sposób
wpływać na występowanie raka piersi. Dzieje się, tak głównie za sprawą
wzmacniania i osłabiania sił obronnych organizmu oraz oddziaływania rozmaitych czynników na układ hormonalny
kobiet.
Masa ciała wraz ze zwiększoną zawartością tłuszczu w organizmie kobiecym,
stanowi jeden z głównych czynników, zwiększających ryzyko zachorowania na
nowotwór piersi. Spowodowane jest to głównie nadmierną produkcją estrogenu
przez tkankę tłuszczową.
Również znaczenie
diety oraz jej składowych jest
niepodważalne. Do powstania nowotworu piersi przyczynia się głównie
wysokowęglowodanowa, zbyt tłusta dieta z przewagą tłuszczów nasyconych o
konfiguracji „trans” oraz nieodpowiednim stosunku kwasów omega-3 i omega-6.
Zachowania antyzdrowotne takie jak: nadmierne spożycie alkoholu, mała
aktywność fizyczna czy późna ciąża wpływają pozytywnie na wystąpienie raka
piersi, głównie wśród kobiet w wieku okołomenopauzalnym.
Stosowanie się do pewnych zaleceń żywieniowych może w sposób bezpośredni
lub pośredni zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka piersi. Do zaleceń tych zalicza
się między innymi: zwiększenie spożycia warzyw i owoców, umiejętne stosowanie
ziół i przypraw oraz dostarczanie organizmowi niezbędnych do walki z
nowotworem minerałów.
Istotne znaczenie w profilaktyce nowotworowej odgrywa także zwiększona
aktywność fizyczna. Ważne by przejawiała się ona głównie częstymi, o
zwiększającej się intensywności ćwiczeniami aerobowymi takimi jak spacer,
bieganie czy pływanie.
Do ochronnych czynników zachorowania na raka piersi zalicza się również
wczesną, pierwszą, donoszoną ciążę i karmienie piersią. Obydwa czynniki
zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu piersi w późnym wieku.
Przestrzeganie powyższych zaleceń chociażby w niewielkim stopniu,
może uchronić wiele kobiet na świecie, w
tym posiadających jak i nie posiadających predyspozycje genetyczne, przed zachorowanie
na nowotwór piersi. Ma to ogromnie znaczenie w poprawie jakości życia kobiet,
dając im tym samym większą szansę na przeżycie długich lat w zdrowiu.
Krasuska M., Rola odżywiania w profilaktyce onkologicznej, Zdrowie Publiczne
2006; 116, 2: 296-300
[1]
Kohlmeier L, Simonsen N, Mottus K., Dietary
modifiers of carcinogenesis, Environ
Health Prospect 1995; 103, suppl. 8: 177-184
[2]
Willet WC., Diet and cancer,
Oncologist 2000; 5: 393-404
[3] Kardasz M., Pawłowska D., Rola składników odżywczych oraz innych
substancji w powstaniu nowotworów, Nowa Medycyna, 2008 vol. 2, s 7-14
[4] Obesity and Overweight,
artykuł dostępny w World Wide Web: www.who.int
[5] Friedenreich CM., Review of anthropometric factors and breast
cancer risk. European Journal of Cancer
Prevention 2001,
artykuł dostępny w World Wide Web: www.journals.lww.com
[6] Body mass index, height, and postmenopausal breast cancer
mortality in a prospective cohort of U.S. women. Cancer
Causes and Control 2002, s 325-322
[7] Obesity and Cancer. National Cancer Institute,
artykuł dostępny w World Wide Web: www.cancer.gov
[8] Merklinger – Gruchała A., Spożycie tłuszczów, stężenia steroidów
jajnikowych, a ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, Ginekologia Praktyczna, 2009; vol. 2: 29-32
[9] Ziemlański Ś., Normy żywienia człowieka. Podstawy Fizjologiczne, Wydawnictwo
Lekarskie PZWL, Warszawa, 2001, s 58-75
[10] Thiébaut A., Chajès V., Gerber
M., Dietary intakes of omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids and the
risk of breast cancer, International Journal of Cancer, 2009; 15; 124(4):
924-931
[11] Grzegorczyk A., Cielecka E. Żywność bezpieczna dla zdrowia jako
narzędzie w walce z chorobami nowotworowymi, Medycyna rodzinna, 2009; 4:
64-69
[12]
Simopoulous AP., The importance of the
ratio of omega-6 to omega-3 essential fatty acids, Biomed Pharmacother,
2002, 56 (8): 365-379
[13]
Chaje`s V., Thie´baut A., Rotival M., Association
between Serum trans-Monounsaturated Fatty Acids and Breast Cancer Risk in the
E3N-EPIC Study, American Journal of Epidemiology, 2008; 167: 1312-1320
[14] Czerwone
mięso zwiększa ryzyko raka piersi, artykuł dostępny w World Wide Web:
www.dziennik.pl
[15] Cho E,; Chen W., Hunter D.; Red Meat Intake and Risk of Breast Cancer
Among Premenopausal Women, Archives of Internal Medicine, 2006; vol. 166:
2253-2258
[16] Keane M., Chace D., Dieta w
Chorobach Nowotworowych, Wydawnictwo Filar, Warszawa, 1998, s 93-104
[17]
Barbour W., Devine C., Dietary
Carbohydrates and Breast Cancer Risk, artykuł dostępny w World Wide Web:
www.envirocancer.cornell.edu
[18]
Ciok J., Dolna A., Glycemic index and
cancer, Współczesna Onkologia 2005, vol 9: 4 (183-188)
[19] Kamińska M., Dieta uboga w węglowodany zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, artykuł
dostępny w World Wide Web: www.medycyna24.pl
[20]
LaMont S., Fiber, Fat and Breast Cancer
Prevention, artykuł dostępny w World Wide Web: www.healthy.net
[21]
Warren B., Vegetables and Fruits and the
Risk of Breast Cancer, Artykuł
dostępny w World Wide Web: www.envirocancer.cornell.edu
Ciekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń