Niejednokrotnie na zajęciach z
dietetyki wykładowcy podkreślali znaczenie oraz rolę diety śródziemnomorskiej w
prewencji oraz leczeniu chorób sercowo – naczyniowych, zespołu metabolicznego
czy cukrzycy typu 2. Faktem jest, że poprzez regularne stosowanie się do
zaleceń możemy zmniejszyć ryzyko zachorowanie na powyższe choroby nawet o 70 % !
Mnie natomiast zastanawia następujące zagadnienie: czy dieta śródziemnomorska
może przynosić pozytywne efekty w walce z nadwagą i otyłością i czy może być
stosowania jako dieta, której zadaniem byłoby zmniejszenie masy ciała? Odpowiedź
znajdziecie w artykule, także uważnie go przeczytajcie :)
Dieta
śródziemnomorska uważana jest za najzdrowszy model żywienia w Europie. Jej początki
sięgają lat 50 – tych XX wieku kiedy to w Europie Zachodniej i USA zapanowała
epidemia chorób sercowo – naczyniowych, której główną przyczynę stanowiła
większa konsumpcja żywnością, zwłaszcza tej bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe
(mięso zwierząr). Zastanawiano się zatem, jaki sposób żywienia może uchronić
przez chorobami układu krążenia. W latach 1958 – 1964 przeprowadzono z inicjatywy
dr A. Keysa badanie „7 krajów”, w którym przebadano 12 700 mężczyzn w wieku 40-59 lat z krajów takich jak: Japonia,
Grecji, , Włochy, b. Jugosławia Holandia, Stany Zjednoczone i Finlandie.
Zaobserwowano rzadsze występowanie choroby niedokrwiennej serca u mieszkańców
Grecji, Krety, Włoch (państw basenu morza Śródziemnego) i Japonii niż Holandii,
Finlandii i Stanów Zjednoczonych.
Dieta ta cechowała się ówcześnie:
- dużym
spożyciem warzyw (również strączkowych), ziemniaków
- dużym spożyciem świeżych owoców,
- dużym spożyciem produktów zbożowych (pieczywa, makaronów,
kasz)
- małym spożyciem mięsa, jaj i cukru
- sporym spożyciem ryb, jogurtu, sera i orzechów
- dominacją oliwy z oliwek, jako tłuszczu
- nie stosowaniem zasmażek z mąki, czy śmietany do zupy
- brakiem zwyczaju smarowania pieczywa
- przyprawianiem potraw dużą ilością czosnku i ziół
- do popołudniowych i wieczornych posiłków piciem młodego
czerwonego wina
Od
czasu lat 50 - tych przeprowadzono na świecie liczne badania, które miałyby
dostarczyć informacji odnośnie wpływu diety śródziemnomorskiej na zmniejszenie
masy ciała. Stworzono ogólne zalecenia:
- stosowaniu diety
śródziemnomorskiej w celu utraty masy ciała musi
towarzyszyć ograniczenie dostarczanej wraz z pożywieniem energii (- 500 – 1000
kcal/ dzień)
- podstawę
codziennej diety powinny stanowić warzywa (500 g dzień) i owoce (200g dzień)
- należy spożywać
węglowodany złożone pochodzące z ciemnego pieczywa, makaronów, grubych kasz
(tj. gryczana) , ważny jest również sposób gotowania makaronu – al dente (czyli
lekko niedogotowany ma mniej kalorii niż ugotowany do miękkości)
- ograniczyć lub
wykluczyć należy węglowodany proste np. cukier do herbaty/ kawy, słodycze
- z tłuszczu nie
może pochodzić więcej niż 30 % energii z czego większość powinny stanowić
tłuszcze roślinne np. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy
- należy zwiększyć spożycie
produktów białkowych takich jak
soczewica, ciecierzyca, fasola
- mięso wybierać chude tj. drób,
chude części wołowiny, wieprzowiny (polędwica)
- należy zwiększyć spożycie ryb do minimum
2 porcji tygodniowo
- głównym płynem powinna być woda,
najlepiej niegazowana.
Za główne mechanizmy dające korzystne efekty w zmniejszaniu masy ciała
poprzez stosowanie diety
śródziemnomorskiej uznaje się:
Warzywa , owoce i rośliny strączkowe: ich wysokie spożycie
w diecie pomaga w zwiększeniu uczucia sytości
poprzez wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wypełnia żołądek i jelita.
Efekt: zjadamy mniej i nie podjadamy między posiłkami.
Efekt: zjadamy mniej i nie podjadamy między posiłkami.
Oliwa z oliwek jako główne źródło tłuszczu: wydaje się być kluczowym elementem wpływu diety śródziemnomorskiej na kontrolę masy ciała. Badania wykazały, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe w niej zawarte, szczególnie kwas oleinowy, wpływa na zmniejszanie liczby adipocytów - komórek syntetyzujących i magazynujących tłuszcze proste (trójglicerydy) w tkance tłuszczowej. Stwierdzono również, że kwas oleinowy zmniejsza aktywność enzymu, który odgrywa kluczową rolę w gromadzeniu tkanki tłuszczowej.
Dieta śródziemnomorska może być stosowana
jako codzienna, zwyczajowej dieta, umożliwiając tym samym zmniejszenie ryzyka
zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, rozwój otyłości oraz innych
chorób dietozależnych. Połączona natomiast z dietą ubogoenergetyczną może stanowić
narzędzie do walki z nadwagą i otyłością. Dodatkowym atutem przemawiającym za
nią jest mnogość pysznych dań, które można sporządzać na jej podstawie.
Zapraszam do przeczytania przepisu na śródziemnomorskiego hamburgera :)
Piśmiennictwo:
- Flynn G, Colquhoun D. Successful long-term weight loss witha Mediterranean style diet in a primary care medical centre. Asia Pac J Clin Nutr 2004; 13: S139
- Giri M. Medical management of obesity. Acta Clin Belg 2006; 6: 286-294
- M. Garaulet and F. Pérez de Heredia;Behavioural therapy in the treatment of obesity (II): role of the
Mediterranean diet;Nutr Hosp. 2010;25:9-17
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz