„Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek ten Twoją żywnością"

Hipokrates

poniedziałek, 30 lipca 2012

Kakao serce uchroni


Któż z Nas nie lubił pić w dzieciństwie kakao ? Mam na myśli tego prawdziwego, powstałego  z połączenia proszku wytworzonego z nasion kakaowca (Theombra Cacao) i mleka, gdyż takie właśnie dostarcza najwięcej korzyści zdrowotnych. 

Badania przeprowadzone w ostatnich latach wskazują na kardioprotekcyjne działanie kakao oraz produktów, które je zawierają. Ważne by były spożywane regularnie. Korzyści zdrowotne wynikają z dużej zawartości flawonoidów – głównie epikatechiny, w ziarnach kakaowca. Dowiedziono, że związki te, wpływają na regulację ciśnienia krwi oraz zmniejszają śmiertelność z powodu chorób serca.  Ponadto przypuszcza się, że flawonoidy hamują utlenianie cholesterolu frakcji LDL (potocznie złego cholesterolu) i wykazują działanie przeciwzakrzepowe.

Jedna łyżeczka kakao (5g) dostarcza
·      23 kcal, 0,9g białka,
·      1 g tłuszczu,
·      2,5 g węglowodanów.
Zawiera także potas (97mg/5g), fosfor (33mg/5g), magnez (21mg/5g), cynk (0,328mg/5g) oraz alkaloid teobromine, która działa pobudzająco na układ nerwowy.
 
W sprzedaży dominuje kakao rozpuszczalne, którego głównymi odbiorcami są dzieci.
Ze względu na dodatek cukru jest ono bardziej kaloryczne – w jednej łyżeczce znajduje się 38 kcal. Naturalne zawsze górą ;)
Piśmiennictwo: 
  1. Ariefdjohan M.W., Savaiano D.A. Chocolate and cardiovascular health: is it too good to be true? Nutrition Reviews, 2005; 63:427-30
  2. Buijsse B, Feskens EJ, Kok FJ, Kromhout D. Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med. 2006; 166:411- 7

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz