Któż z Nas nie lubił pić w
dzieciństwie kakao ? Mam na myśli tego prawdziwego, powstałego
z połączenia proszku wytworzonego z nasion kakaowca (Theombra Cacao) i mleka,
gdyż takie właśnie dostarcza najwięcej korzyści zdrowotnych.
Badania przeprowadzone w ostatnich latach wskazują na kardioprotekcyjne działanie kakao oraz produktów, które je zawierają. Ważne by były spożywane regularnie. Korzyści zdrowotne wynikają z dużej zawartości flawonoidów – głównie epikatechiny, w ziarnach kakaowca. Dowiedziono, że związki te, wpływają na regulację ciśnienia krwi oraz zmniejszają śmiertelność z powodu chorób serca. Ponadto przypuszcza się, że flawonoidy hamują utlenianie cholesterolu frakcji LDL (potocznie złego cholesterolu) i wykazują działanie przeciwzakrzepowe.
Jedna łyżeczka kakao (5g) dostarcza
· 23 kcal, 0,9g białka,
· 1 g tłuszczu,
· 2,5 g węglowodanów.
Zawiera także potas (97mg/5g), fosfor (33mg/5g), magnez (21mg/5g), cynk (0,328mg/5g) oraz alkaloid teobromine, która działa pobudzająco na układ nerwowy.
W sprzedaży dominuje kakao rozpuszczalne, którego głównymi odbiorcami są dzieci.
Ze względu na dodatek cukru jest ono bardziej kaloryczne – w jednej łyżeczce znajduje się 38 kcal. Naturalne zawsze górą ;)
Piśmiennictwo:
- Ariefdjohan M.W., Savaiano D.A. Chocolate and cardiovascular health: is it too good to be true? Nutrition Reviews, 2005; 63:427-30
- Buijsse B, Feskens EJ, Kok FJ, Kromhout D. Cocoa intake, blood pressure, and cardiovascular mortality: the Zutphen Elderly Study. Arch Intern Med. 2006; 166:411- 7
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz