„Niech żywność będzie Twoim lekiem, a lek ten Twoją żywnością"

Hipokrates

piątek, 11 stycznia 2013

Łosoś - rybi król

O tym, że ryby korzystnie wpływają na zdrowie słyszeli wszyscy. Często jednak zadajemy sobie pytanie, jaki ryby najlepiej jest spożywać? Tłuste ryby morskie, będące bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6 znajdują się na czele ryb polecanych przez lekarzy i dietetyków. Pozwólcie, że przedstawię moim zdaniem ich niekwestionowanego lidera - łososia.

 

Pochodzenie 

Łosoś jest rybą występującą głównie w północnych częściach Oceanu Atlantyckiego oraz w rzekach do niego uchodzących. W Polsce występuje łosoś bałtycki, który w odróżnieniu od popularnego łososia norweskiego charakteryzuje się białym kolorem mięsa (łosoś norweski - od lekko różowego do pomarańczowego, ze względu na rodzaj paszy, którą jest karmiony). Ryba żeruje w morzu, natomiast na okres tarła wpływa do rzek. Nieraz przemierza nawet kilkaset kilometrów, aż dotrze do ujścia rzeki. Młode łososie spędzają w wodach rzecznych pierwsze 2 - 3 lata swojego życia, następnie spływają do mórz, intensywnie żerują i znowu wracają do rzek w celu tarła. 
 
Korzyści zdrowotne

Główne korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia łososia odnoszą się do zawartych w nim dużej ilości kwasów tłuszczowych omega - 3  (1,8 g/ 100 g produktu przy dziennym zapotrzebowaniu 1-1,5 g). Mają one korzystny wpływ na układ krążenia i serca, gdyż obniżają poziom cholesterolu LDL tj. złego cholesterolu i trójglicerydów - zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kolejną korzyść stanowi ich udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego (tj. zmniejszają ryzyko rozwoju choroby alzheimera) i oczu. Istnieją badania wskazujące na znaczny udział kwasów omega- 3 w zapobieganiu zwyrodnienia plamkowego, będącego przyczyną ślepoty. Mówi się również, że wpływają na poprawę nastroju, zmniejszają podatność na depresję, wzmacniają układ odpornościowych oraz łagodzą objawy zapalenia reumatoidalnego. Co istotne, kwasom omega - 3 udowodniono działanie przeciwnowotworowe, między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi poprzez hamowanie ekspresji onkogenów. Aby jednak osiągnąć wspomniane korzyści zdrowotne zalecane jest spożycie ryb takich jak łosoś przynajmniej 2 razy w tygodniu. Ponadto, w łososiu znajdziemy duże ilości witamin z grupy B ( B12 i B6), D, jak również wapń, selen i fosfor. Warto także pamiętać, że ryby są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Inne zalety

Łosoś cechuje się wybornym smakiem. Spożywa się go zazwyczaj w postaci duszonej, pieczonej, wędzonej oraz surowej. Kiedy pojawia się w kuchni, to zawsze króluje nad innymi składnikami. Ceniony zarówno na dużych balach, bankietach, jak i na mniejszych domówkach. Polecam go również osobom stosującym dietę odchudzającą. Oczywiście w umiarkowanych ilościach ze względu na dużą zawartość tłuszczu :)

Poniżej przedstawiam łatwy i szybki przepis na smacznego łososia z warzywami po chińsku. Jest to idealny pomysł dla osób zapracowanych oraz odchudzających się.


ŁOSOŚ W ZIOŁACH Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 

Składniki:

Filet z łososia 150 g / 301 kcal
Mrożonka warzyw po chińsku - opakowanie 200 g /  80 kcal
Trawa cytrynowa
Oliwa z oliwek - 5 g / łyżeczka /
41 kcal 
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Czerwona papryka - szczypta
Zioła prowansalskie - szczypta
Sok z cytryny - łyżeczka 
 
RAZEM: 422 kcal



Przygotowanie: Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i zmieloną czerwoną papryką. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 - 25 minut. W tym czasie, na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy smażymy warzywa wzbogacone o trawę cytrynową. Upieczonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na uprzednio przygotowanych warzywach.
SMACZNEGO !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz